Det är inte helt lätt att starta och driva en kennel. För det första måste man ha tillstånd från flera olika myndigheter. En av de myndigheter man ska ha tillstånd från är Jordbruksverket och om man bor i lägenhet och har kennel kan det också krävas tillstånd från kommunen med mera.
Kenneln innebär mycket arbete
När man har en kennel kan man inte bara räkna med att arbeta mellan klockan 8-17 varje dag. En kennel innebär jobb dygnet runt, året runt, varje dag i veckan. Man kan inte åka på semester när man vill utan man måste alltid finnas tillgänglig. Man kan inte heller gå hem från jobbet, eftersom kenneln finns hemma. Däremot innebär en kennel mycket glädje och lek med hundarna. Långa promenader, mental stimulans och lite galenskaper som att kanske klä ut sig till en vovve genom en rolig kigurumi eller liknande, för att få hundarna att ta sig en funderare.
Om man är nyfiken på att starta kennel kan det vara en bra idé att fundera över varför man egentligen vill starta den. Om man vill starta kenneln bara för att tjäna pengar är det bäst att tänka om direkt. Om man föder upp sina hundar på ett seriöst sätt ger uppfödningen nämligen inte speciellt mycket pengar. Om man bara vill föra den egna hundens gener vidare till nästa generation bör man också tänka om en del. Generellt sätt är det som så att de allra bästa uppfödarna har en drivkraft att hela tiden göra den aktuella hundrasen ännu lite bättre. Dessa uppfödare vill helt enkelt att hundens avkomma ska bli lite bättre än dess föräldrar.
Viktigt att tänka på
För det första bör man starta kenneln av rätt anledning. Om man vill bli en seriös och bra hunduppfödare måste hundintresset vara mer än ett intresse. Det måste vara en livsstil. Man måste verkligen brinna för den hundras man vill föda upp. Det är också viktigt att man har en ekonomisk buffert när man startar en kennel. I början är det dyrt att driva den och att föda upp hundar kommer inte att ge någon större inkomst. Det kan också vara klokt att gå på olika utbildningar för uppfödare. Flera sådana arrangeras av Svenska Kennelklubben varje år. Det är också viktigt att man registrerar sitt kennelnamn hos Svenska Kennelklubben och tecknar en avelsförsäkring på sin tik. Man bör också tänka på att de saker man skaffar till kenneln kan behöva bytas ut eller skyddas på olika sätt.
Var ödmjuk som kennelägare
Kennelägare tycker ofta att den allra mest kostsamma biten med uppfödning är den allra roligaste biten. Det handlar helt enkelt om att finna bra hundar till uppfödningen. Det krävs att hundarna har bra meriter och gärna har deltagit på utställningar, mentaltester och bruksprov med bra resultat för att kenneln ska få ett bra rykte. Det kan kosta en hel del att finna rätt hundar. Det allra bästa är att man är ödmjuk inför att finna rätt hund och att man lyssnar på beprövad erfarenhet. Som kennelägare måste man tänka på att generna förs vidare till flera generationer.